lauantai 2. helmikuuta 2013

Kalevan kierros

Iive kyseli edellisessä postauksessa Kalevan kierroksesta, joten ajattelin näpytellä tästä ihan oman tekstin.

Kalevan kierros on kuudesta kestävyyslajista koostuva kunto- ja kilpaurheilutapahtuma. Osalajit on esitelty tarkemmin alla. Moneen muuhun vastaavaan kierrokseen (esim. Pirkan kierros, Jyväskieppi) verrattuna suurin ero on se, että osalajeja ei järjestetä joka vuosi samassa paikassa, vaan ne kilpailutetaan kahden tai kolmen vuoden välein eri tapahtumien kesken. Lisäksi Kalevan kierros on valtakunnallinen, eli lajit ovat ympäri Suomen. Välillä osalaji järjestetään jonkun suuremman tapahtuman yhteydessä, joskus taas tapahtuma rakentuu hyvin vahvasti Kalevan kierroksen ympärille. Aina on mahdollista myös ulkopuolisten osallistua yksittäiseen lajiin.

Kierroksen osalajeista jaetaan pisteitä, joiden perusteella vuoden lopussa vuosikokouksen yhteydessä jaetaan palkinnot miehille ja naisille eri ikäsarjoissa sekä joukkueille. Lisäksi palkitaan muuten Kierroksella meritoituneita. Jokaisen osalajin voittaja saa 1000 pistettä. Muiden pisteet lasketaan lajikohtaisilla kaavoilla, joka riippuu omasta ja voittajan ajasta. Suuri osa kiertäjistä hakee pisteiden sijasta tavoitteita kuntoiluun ja kisailun iloa. Niin myös minä, vaikka omia tuloksia yritän joka lajissa parantaa.

Viime vuoteen asti kiersin itse Kierroksen puolimatkoja, jonka lajit olivat noin puolet täyden kierroksen matkoista. Tälle vuodelle Kierrokset on päätetty yhdistää ja matkat ovat jotain täyden ja puolikkaan matkan väliltä. Osalajien kohdalla kerron tämänvuotisen matkan ja sulkeissa on viimevuotiset matkat (puolikas/täysi Kierros). Tietyissä lajeissa matkat vaihtelevat vähän vuosittain riippuen järjestäjien reitistä.

Luistelu sijoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen. Matka on tänä vuonna 30 km (21,1/30 km). Viime vuosina luistelu on järjestetty tekojäällä rataluisteluna. Sääntöjen mukaan kisa on mahdollista järjestää myös luonnonjäällä, mutta se on olosuhteiden takia järjestäjille hieman riskaabeli valinta. Luonnonjäällä on kiertäjien keskuudessa omat kannattajansa, joten ensi vuonna on ilmeisesti luvassa luonnonjääluistelu. Tosin varasuunnitelmana on varattu myös Oulunkylä samalle viikonlopulle, jos olosuhteet eivät mahdollista luonnonjäällä luistelua.

Rataluistelu on ainut laji, jonka olen ottanut lajivalikoimaani uutena mukaan Kierroksen myötä. Äitiltä onneksi löytyi monoihin kiinnitettävät retkiluistimet, joten uusia välineitä en ole joutunut tähän lajiin ostamaan. Rataluistelussa parhailla on ns. klapsit, mutta toisaalta jonkun verran näkyy myös hokkareita, eli välineistä tämä laji ei jää kiinni. Luistelu on ajallisesti lyhin Kierroksen lajeista. Voittaja luistelee tuon 30 kilometriä reilussa 50 minuutissa. Oma tavoitteeni on alittaa puolitoista tuntia.



Hiihto kisataan maaliskuussa. Tänä vuonna se kisataan Pirkan hiihdon yhteydessä ja matka on Puolipirkan 45 kilometriä (45/90 km). Täydet 90 kilometriäkin saa halutessaan hiihtää, jolloin oma vertailuaika saadaan jakamalla kilpailuaika kahdella. Hiihto on aiempina vuosina järjestetty mm. Vuokatti hiihdon ja Pogostan hiihdon yhteydessä, jolloin matkat ovat olleet hieman Pirkan hiihtoa lyhyempiä. Hiihdon järjestäjä vaihtunee ensi vuodeksi, jolloin matka tulee olemaan todennäköisesti 50-60 kilometriä.

Hiihdon saa hiihtää joko perinteisellä tai vapaalla. Joka toinen vuosi on vapaan hiihdon vuosi ja joka toinen perinteisen. Perinteisen hiihdon vuosina vapaan hiihtäjien ajat kerrotaan ykköstä suuremmalla kertoimella, jolloin yleensä hitaamalla perinteiselläkin on mahdollista kisata hiihdon voittaja-ajasta. Tällä kerroinhässäkällä ei ole minulle suuremmin väliä, kun en niistä pisteistä niin perusta. Hiihdän luisteluhiihtoa määrällisesti niin paljon enemmän, että se on minulle selvästi parempi tyyli. Ehkä joku vuosi minut nähdään Kierroksella perinteiselläkin.

Itselläni kului vuosi sitten Puolipirkkaan 3:48:10, jota lähden neljän viikon kuluttua parantamaan.

Juoksu on yleensä toukokuun puolessa välissä. Aiemmin koko Kierroksella matka oli maraton ja puolikkaalla puolikas. Uudella kierroksella kannustetaan juoksemaan maraton, mutta puolikaskin on mahdollista juosta. Sen aika kerrotaan 2,3:lla lopullisiin pisteisiin. Monelle liikujalle juoksu on ensimmäinen laji, josta joutuu luopumaan, mistä syystä puolimaratonkin tahdotaan pitää mahdollisena, mutta maraton on se kuningasmatka.

Viime vuonna Valkeakoskella juoksin puolimaratonin ennätykseni 2:16:00, jota paremmin aion tänä vuonna juosta. Katsotaan, miten käy.



Soutu soudetaan juhannuksen jälkeen. Matka on tänä vuonna 30 km (25/50 km).Se on mahdollista soutaa joko yksiköllä tai vuorosoutuveneellä, missä toinen parista soutaa ja toinen meloo vuoroja 2-10 minuutin välein vaihtaen. Vuorosoutajat saavat muistaakseni 10 minuutin aikasakon verrattuna yksiköihin. Soutu taitaa olla se laji, joka jarruttaa eniten uusia Kierrokselle osallistujia. Vene on aika kallis ostos yhtä kisaa varten ja lainaamisen ja harjoittelun yhdistelmäkin haastava.

Soutu on itselleni heittämällä vaikein laji. Perhesuhteilla saan helposti käyttööni vuorosoutuveneen ja kiertäjäkavereitakin riittää, joten soutuparin löytäminen ei tuota vaikeuksia. Soutuparini asuu kotipaikkani lähellä (2-2,5 tuntia autolla Tampereelta), joten yhteisten harjoitusaikojen sovittelu on hankalaa. Vuorosoutu kun vaatisi vielä paljon tekniikan hiomista. Onneksi minun Kierrokseni ei yhteen soutuun kaadu ja parini on selvinnyt ikäsarjassaan Kierroksen mitaleille soudustamme huolimatta. Viime vuonna soutu oli olosuhteista johtuen melkoinen seikkailu, minkä seurauksena aika painui pitkälti yli neljä tunnin. Jos keli tai reitti on yhtään parempi, ajan parantaminen ei pitäisi olla mitenkään vaikeaa, vaikka matkakin on pidentynyt. :)



Pyöräily sijoittuu elokuun puoleen väliin.Tänä vuonna matka on 65 kilometriä (~55/110 km) aika-ajona (eli siis ei yhteislähtönä, ei saa peesata). Kierroksen pyöräilyssä näkee monenlaista pyörää ihan huippuaika-ajopyöristä maastopyöriin, eli tämäkään ei jää välineistä kiinni. Itse olen sen verran välineurheilija, että ostin viime vuonna cyclocross-pyörän, johon tälle vuodelle etsin nopeampia renkaita. Toivottavasti pärjään pelkillä kumeilla, etten joudu ostamaan uusia kiekkojakin. ;)

Viime vuonna aika painui inhottavan niukasti yli kahden tunnin. Keskituntinopeus pitäisi saada tänä vuonna hinattua yli 30 km/h. Kova tavoite, mutta niin aion olla minäkin!

Suunnistus juostaan syyskuun loppupuolella. Suunnistuksessa matka on noin 15 kilometriä (~11/19 km). Kompassi on ainut välttämätön varuste. Kuntorasteja järjestetään ympäri Suomenniemen, eli harjoittelu on helppoa. Oppiminen ei välttämättä ei! ;)

Suunnistus on yksi Kierroksen lempilajejani kaikesta huolimatta. Lupautumistani lähteä mukaan helpotti aika paljon se, että vaikka en ole suunnistanutkaan lapsuudesta saakka, olin osallistunut työpaikan joukkueessa jo Venlojen viestiin. Tiesin, miten suunnistuskisassa pitää toimia. Kalevan kierroksen radat ovat Jukola-viikonlopun ratoja helpompia, mikä lisäsi itseluottamusta. Suunnistukseen on lähes mahdotonta asettaa aikatavoitetta. Jos olen jälkeenpäin tyytyväinen suoritukseeni, tavoite on saavutettu.



Kaiken kaikkiaan tykkään Kierroksessa siitä, että ympäri vuoden on monipuolisesti tavoitteita. Kiertäjissä on paljon kavereita, joita on aina mukava tavata ja muutenkin henki tapahtumissa on mukava. Lisäksi on kivaa päästä tutustumaan erilaisiin suomalaisiin paikkakuntiin.

Huh huh... tulipas tästä kilometripostaus! Onnea, jos joku jaksoi lukea loppuun asti. 

7 kommenttia:

  1. Huhhuh, onpas pian se pirkan hiihto! Täytyisi saada lisää hiihtokilometrejä vielä ennen sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän mielenkiintoista postausta jaksaa lukea aina loppuun asti :D Kiitos hyvästä ja informatiivisesta tekstistä. On helppo uskoa tuon olevan kiehtovaa, mukavaa ja tavoitteellistakin.

      Poista
    2. Onneksi tässä on vielä aikaakin. Yritän ehtiä muutaman selvästi pidemmän lenkin (>30 km) ennen Pirkkaa.

      Voi kiitos! Läheisestä aiheesta oli helppo kirjoittaa.

      Poista
  2. Waude! Kiitos valaisusta. Täähän onkin paljon isompi juttu kuin mitä ajattelinkaan. Kyllä täytyy kaikille osaanottajille nostaa hattua! Huh huh mitä menoa ja niin monipuolisesti.
    Mahdatko tietää kuinka monta osallistujaa osallistuu jokaiseen lajiin? Siis kun jotkut osallistuu vaan joihinkin niin kuinka paljon mahtaa olla niitä kisaajia, jotka vetää kaikki lajit läpi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos! :)

      Viime vuonna täyden kierroksen kuusi lajia läpäsi 64 ja puolikkaalla 71. Vähintään neljä lajia, joka vaaditaan hyväksyttyyn kierrossuoritukseen, suoritti 127 ja 168.

      Poista
  3. Kuulostaa mielenkiintoiselta monen lajin kierrokselta. Olet sankari selviytyjä, kestävä kuin mikä. Ihastuneena huokailen kotisohvalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Selviytyjä ja sankari olet itsekin. Uskotko, että supermieskin vajoaa välillä sohvan uumeniin?! :)

      Poista

Kommentti olis kiva! ;)