keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Tiukka toukokuu, keveä kesäkuu

Blogin alussa kerroin täällä joka maanantai painoni, mutta viime aikoina olen laistanut tästä tavasta. Silti olen uskollisesti käynyt vaa'alla joka maanantaiaamuna ja listannut tulokseni Kehitys-välilehdelle. Muutokset painossa ovat olleet pieniä ja elintavat ovat tuntuneet kokonaisuutena hyviltä ja helpoilta ylläpitää, joten en ole jaksanut kiinnittää niihin sen enempää huomiota. Kanelin uusin blogiteksti sai minut miettimään omaa painohistoriaani ja sen tulevaisuutta.

Painokäyrä syksystä 2009 tähän hetkeen

Kuvan saa halutessaan suuremmaksi, mutta trendi selviää pienemmästäkin: kolmessa vuodessa on tullut yhdeksän kiloa lisää. Keskimäärin kolme kiloa vuodessa, tosin ei tasaisesti, kuten kuvaajakin näyttää. Ensin meinasin laittaa tuon kuvaajan alkamaan vuoden 2010 keväästä, mutta ajattelin, että ehkä on tervettä muistaa, mistä olen lähtenyt. Olen painanut pahimmillaan vielä kymmenen kiloa enemmän kuin nyt.

Silti tuon kuvaajan trendiviiva näyttää kohtuullisen lohduttomalta. Edellisestä syksystä paino on lähtenyt hitaaseen nousuun. Juuri sellaiseen, että viikottaiset muutokset eivät ole suuria ja niissä saattaa olla isojakin heittelyjä suuntaan tai toiseen, mikä vaikeuttaa kokonaisuuden hahmottamista. Olen ollut ihan tyytyväinen itseeni, kun paino on pysynyt noin seitsemässäkymmenessä kilossa, mutta enää en voi valehdella itselleni, että se olisi sitä. Lähempänä alkaa häämöttää 75 kiloa rajapyykki, joka ei tässä tapauksessa ole mikään tavoite. Edelleen minulla on jossain sisällä usko, että joskus saan pudotettua painon pysyvästi alle seitsemänkymmenen kilon. Toisaalta välillä tulee hetkiä, jolloin tuntuu, että kaikki ponnistelu on turhaa. Olen koko kuvaajan kattaman ajan kuitenkin kiinnittänyt huomiota syömisiini, eikä painon nousu ole johtunut siitä, että olisin lyönyt hanskat tiskiin.

Mietin, mitä olen tehnyt eri lailla noina kausina, kun paino on pudonnut. Kovin suuria eroja en ole huomannut, mutta ehkä olen parin kilon pudotuksen jälkeen alkanut sallia itselleni vähän enemmän: olen ansainnut tämän jäätelön, kun olen tehnyt ahkerasti töitä tai voin ottaa vähän lisää ruokaa, kun kävin tänään juoksulenkillä. Valitettavasti minä pidän hyvästä ruoasta ja välillä tuntuu, että vatsani on pohjaton. Kadehdin ihmisiä, jotka eivät jaksa syödä lautasta tyhjäksi. Kieltäytyminen ja kohtuus ovat vaikeita asioita. Silti tuntuu, että olen syömisen kanssa jotenkin hukassa. En tiedä, mitä teen väärin. Kovin isoista asioista ei pitäisi olla kyse.

Mitä siis aion tehdä? Kasvisten määrää ruokavaliossa on aina varaa lisätä. Ne ovat vähäkalorisia, mutta täyttävät mahan ja lisäksi niistä saa ravintoaineita. Lisäksi iänikuinen taistelu ruokailurytmin kanssa jatkuu. Varsinkin lounaan ja päivällisen väli on haastava. Yritän muistaa syödä välipalan iltapäivällä, mutta silti tuntuu, että illalla on järjetön nälkä. Yritän myös jatkossa syödä riittävästi heti treenin jälkeen. Vaikka yleensä syönkin tunnin, maksimissan puolentoista sisään liikunnasta, niin lisääntynyt energiankulutus pitää huolen, että ruoan nenän alle saatuani nälkä on suunnaton. En tiedä, pitääkö tämä ajatus paikkaansa, mutta altistan itseni kokeilulle. Toukokuun alussa yritän lisäksi pitää ruokapäiväkirjaa, joka toivottavasti vähän valottaa tilannetta. Mielestäni en napostele ruokailuiden välillä turhia, mutta katsotaan, saanko itseni kiinni siitä.

Otsikosta huolimatta en pyri mihinkään kesäkuntoon, ainakaan täksi kesäksi. En ole koskaan uskonut kuuriajatteluun, vaikka aina välillä ne tuntuvat houkuttelevilta. Siksi en ole painostakaan stressannut. Pikkuhiljaa ja rauhassa opettelen, miten minun pitäisi syödä, että hallitsen painoani. Uskon, että saisin toukokuun aikana tarvittaessa painon pudotettua alle seitsemäänkymmeneen kiloon, mutta mitä se hyödyttää, jos paino palaa vanhaan heti normaaliin ruokailuun palattaessa. Silti joku selkeä tiukennus ja pudonnut kilo tai kaksi motivoisivat ja näyttävät suuntaa, mihin kesäkuussa jatketaan.

Mikä on sinun paras painonhallintavinkkisi? Mihin kannattaisi kiinnittää huomiota?

Ja hauskaa Wappua! Minä lähden nyt viettämään sitä juoksulenkille. :)

P.S. Freesasin vähän blogin ulkoasua. Kommentoikaa varsinkin, jos joku on vialla.


8 kommenttia:

 1. Minullahan kävi viime vuonna tuo sama juttu, että paino vain hiipi ylöspäin. Vuoden saldo oli neljä pluskiloa. Syy oli blogistani tuttu ikuinen voivottelun aihe eli juoksun tyssääminen tyhmään polveen. Söin kuitenkin entiseen malliin.

  Olen nyt onnistunut pysäyttämään painon nousun, mutta jotta pääsisin takaisin 78 kilon tuntumaan (eli saisin nuo 4 kiloa pois), pitäisi vain oikeasti tarttua siihen pohjimmaiseen ongelmaan eli herkkujen mussuttamiseen. Nykyisellään niitä menee noin joka toinen päivä. Jos onnistuisin karsimaan ne 1-2 kertaan viikossa, niin eiköhän se homma olisi paketissa.

  Muuta neuvoa en osaa antaa kuin että juokse viikossa 25-30 kilometriä ja syö kerran viikossa kunnon jätskitujaus (mieluiten Aino Ihana Maitosuklaata, mutta hätätapauksessa muutkin maut käyvät). ;D

  Uusi ulkoasu on hyvä! Edellisessä tummansiniset linkit mustalla pohjalla olivat välillä minulle haastavat, sillä joudun pitämään tietokoneen näytön kontrastin melko alhaalla, mutta nyt erottuu hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että tuo herkkupäivä voisi olla hyvä idea. Kun tietää, että kerran viikossa saa jotain hyvää, niin ehkä muina päivinä ei tee niin mieli.

   Itse luen blogeja useammalla eri koneella, joissa näytön asetukset vaihtelevat aika paljonkin. Hyvin huomaa, että yhdellä koneella hyvännäköinen blogi on toisella tosi vaikea blogi. Täytyy myöntää, että tykkään tästä uudesta ulkoasusta aika paljon. :)

   Poista
  2. Quantinan jäätelöneuvo on ihana! ;)

   Poista
 2. Mun mielestä tärkeintä painonhallinnassa, ja painon alaspäin saamisessa on motivaatio. Omalla kohdalla olen huomannut, että vaikka kuinka paino nousee ja miettii, että pitäISI tsempata, mutta jos motivaatio ei ole kohdallaan, niin homma ei vain toimi. Viime syksystä tämän vuoden alkupuolelle oli mulla motivaatio hukassa, ja kun sen löysin, niin tämän vuoden puolella on vajaat 5 kiloa hävinnyt painosta. Toivottavasti vielä vähän enemmänkin!

  Ja minä tykkään myös uudesta ulkoasusta, tulee kesä mieleen! Ja nuo linkit ovat nyt helpommin luettavissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen sen motivaation perään huudellut, mutta alkaa tuntua, että kun en tiedä, mitä pitäisi tehdä, niin en saa itseäni motivoituakaan mihinkään. Esim. karkittomuus on sujunut ihan loistavasti, kun se on helposti määritelty tavoite. Jotain samanlaista pitäisi keksiä muuhunkin ruokailuun. Mutta kyllä mä pystyn tähän! :)

   Tää on tosi kesäinen ja raikas minunkin mielestäni. Pitkään olenkin harkinnut muutosta, mutta lopultakin sain jotain aikaiseksi.

   Poista
 3. Itsellänikin kokonaisuus on tuntunut sopivalta ja hyvältä, mutta se ei yksinkertaisesti näillä kiloilla tunnu riittävän. Kun omasi isomman massan, miinustaminen oli monin verroin helpompaa. Nyt on hiottava ruokavaliota entisestään, jos aikoo saada tuloksia. Koko kevään olen koittanut työstää tätä. Motivaatio on ollut enimmäkseen kunnossa, mutta ilmeisesti en ole ollut valmis riittävään kovaan työhön. Lipsumisia on tapahtunut ja ne ovat näkyneet samantien painossa ja tuntuneet olossa.

  Toisinaan radikaali ryhdistäytyminen voi motivoida ja pelastaa. Pienet muutokset eivät tunnu nyt kohdallani auttavan, joten on luovuttava enemmästä. On panostettava ruoanlaatuun sekä ateriarytmiin. Huoh. Ei helppoa, mutta toivon mukaan kannattavaa. :)

  Painonhallinta on haasteellista, vaikka liikkuu paljon ja säännöllisesti, nimittäin silloin on vaarana ajatella voivansa syödä enemmän, myös herkkuja. Toisaalta voi käydä niinkin, että syö liian vähän kulutukseen nähden. Itse epäilen "kärsineeni" tänä keväänä ehkä jopa näistä molemmista vuoron perään. Tiedä häntä. :O

  Tsemppiä haasteisiin meille jokaiselle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta. Itselle ongelma on vielä se, että liikunnan jälkeen ruokahaluakin riittää. Pitäisi vaan pystyä täyttämään itsensä jollain riittävän terveellisellä, että energiansaanti ja -kulutus pysyvät järkevinä. Molempiin suuntiin, kuten sanoit. Mutta uskon, että pystyn ryhdistäytymään.

   Jokainen tarvitsee tsemppiä. Siispä sitä myös sinulle. :)

   Poista

Kommentti olis kiva! ;)