tiistai 18. syyskuuta 2012

Siitä se ajatus sitten lähti

Bregon tekstin luettuani tajusin, että voisin ihan hyvin harjoitella maratonohjelman mukaan, vaikka tavoitteeni toistaiseksi onkin lyhyemmillä matkoilla. Testata, onko minusta yleensäkään harjoittelemaan maratonille, saati sitten juoksemaan se läpi.

No, siitä se ajatus sitten lähti... Selailin muutamia harjoitusohjelmia maratonille ja rupesin miettimään ensi vuotta. Ensi vuonnahan Kalevan kierros yhdistyy. Tähän asti mukana on ollut varsinainen kierros ja puolimatkat, jota itse kierrän. Puolimatkat perustettiin aikoinaan ponnahduslaudaksi koko kierrokselle, mutta nykyisin puolimatkoilla on enemmän osallistujia kuin varsinaisella kierroksella. Tämän vuoksi ensi vuodesta lähtien kierretään yhtä kierrosta, joissa matkat ovat nykyisten kierrosten välimaastosta - lähempänä puolikkaita matkoja. Juoksun osalta on jätetty mahdollisuus valita joko kokonainen tai puolimaraton: pisteitä varten puolikkaan aika kerrotaan 2,3. Hmm... kokonainen maraton toukokuussa, jolle tarvitsee ilmoittautua vasta muutamaa viikkoa etukäteen. Miksipä en ottaisi tavoitteekseni juosta sitä silloin?! Usein minulta on kysytty, milloin aion juosta maratonin ja yhtä usein olen sanonut, että joskus, mutta nykyiset harjoitusmäärät eivät vielä riitä siihen. No, eivät riitä, joo, mutta jos en ota itseäni niskasta ja aseta maratontavoitteelleni jotain päivämäärää, voi se jäädä ikuiseksi haaveeksi. Jos lykkään maratonin juoksemista liian kauan, kasvaa se mielessäni niin suureksi vuoreksi, että lopulta se jää sen vuoksi juoksematta.

Kalevan kierroksen juoksu juostaan lauantaina 18.5.2013. Siihen on lokakuun alusta 33 viikkoa aikaa. Minun juoksutaustallani täysin riittävästi aikaa 42,2 kilometristä selviämiseen. Minä aion juosta sen! O-ou... nyt se on sanottu ääneen! (Ja jos jostain syystä toukokuussa tuntuu, että tuo on liikaa, niin voin aina palata alkuperäiseen suunnitelmaan ja juosta sen puolikkaan.)

Tätä kautta on vielä jäljellä kaksi kilpailua, Tampere puolimaraton tulevana sunnuntaina ja Kalevan kierroksen suunnistus siitä viikko eteenpäin. Ensimmäisen kerran laitoin numerolapun rintaan luistelussa tammikuun lopussa. Vaikka en mitään kurinalaista urheilijaelämää vietäkään, niin tietynlainen henkinen väsymys alkaa jo vähän vaivata. Siksi ajattelin lokakuun alussa viettää ihan rehellisen ylimenokauden.Viimeistään marraskuun alusta alan kartuttaa tosissani juoksukilometrejä maratonia varten. Luonnostelin jonkinlaista maratonohjelman runkoa tänne. Itse asiassa tuohan ei eroa juuri ollenkaan puolikkaan ohjelmastani, mutta kilometrejä täytyy kartuttaa jonkin verran viime kevättä enemmän. Saas nähdä miten mun käy! Jännittää jo nyt! ;)

7 kommenttia:

 1. Mahtavaa! :) Sä olet rohkeampi kuin minä, mutta on sulla harjoitustaustaakin enemmän! Pitäisiköhän minunkin uskaltaa katsoa kalenteria.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en epäile yhtään, ettetkö joskus tuota maratonia juoksisi. Niin monta vuotta olen tuota jo päässäni pyöritellyt, että jotain pitää tehdä, että se muuttuu teoiksi. Tuntui muuten hassulta suunnitella ensi kevättä, kun ihana talvikin on vielä kokonaan edessä. Kalenteri reippaasti käteen vaan, niin on jotain, mitä odottaa! :)

   Poista
  2. Hui sentään, otinkin jo vähän kalenteria käteen. Saas nähdä nyt!

   Poista
 2. Vau, hienoa! ;) Olette upeita ja rohkeita sisupusseja. Unelmat muuttuvat todeksi kyllä.

  Ihanaa viikon jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Samat sanat pätevät sinuunkin. Ei kaikkien unelmien tarvitse toteutua, mutta osan kuitenkin.

   Miellyttävää loppuviikkoa myös sinulle! :)

   Poista
 3. Hienolta kuulostaa, täällä yksi tsemppari :).

  Ei se sen kummempaa varmaan oo treenata maratonille.. Tai en tiedä, kun en oikeastaan koskaan oo treenannut puolikkaalle :O. Pitkät lenkit on pidempiä, mutta yleensä myös hitaampia ja siten leppoisampia.. Ainaskin, jos ei loppuaikapaineita ole (mitä ei kyllä ekalle maratonille kannata tehdäkään!). Se on kyllä mun mielestä maratonin "avainharjoitus".

  Muistan joskus ajatelleeni, että apua jos pitäis treenata tavoitteellisesti vain ja ainoastaan puolimaratonille.. Että se olis jotenkin rakaa, kun pitäis juosta kokoajan niin paljon kovempaa. Tiedä sitten.. Tosin vähän samanlainen ajatus kävi mielessä viimeksi juostun puolikkaan jälkeen, että tää on sellasta raastoa koko matka, ettei tää oo yhtään helpompi kun maraton :D.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tsemppejä tässä projektissa tosiaan tullaan tarvitsemaankin ;)

  Huh... kuulostaa jotenkin armollisemmalta kuin oma ajatusmaailmani: puolikas on kaksi kertaa kymppi, mutta maraton on jotain aivan muuta kuin kaksi kertaa puolikas - jotain ylimaallista. Ehkä olen päässäni tehnyt maratonista vähän turhankin suuren asian. Mitään tiettyä loppuaikaa en tosiaankaan lähde tavoittelemaan, vaan onnistunutta suoritusta.

  VastaaPoista

Kommentti olis kiva! ;)