keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Terveydestä

Ikääntymisen ansiosta työnantaja tarjoaa meille viisivuosittain terveystarkastuksen. Kävin viime viikolla verikokeissa, täytin nivaskan lomakkeita ja tänään suuntasin kuulemaan tuomion. Olen kiinnostunut terveydestäni, joten käytin tämän edun mielelläni hyväksi. Olen käynyt viimeksi verikokeissa työhöntulotarkastuksessa reippaat kuusi vuotta sitten, joten odotin mielenkiinnolla, mitä ne tällä kertaa kertovat.

Terveydenhoitaja haastatteli työssä jaksamisesta ja omasta terveydestä. Suurin terveysuhka työssäni on liiallinen stressi. Sainkin työssä jaksamistestistä hieman koholla olevat pisteet. Tällä hetkellä tuntuu, että jaksan ihan hyvin työssäni. Sain kuitenkin suosituksen hakeutua matalalla kynnyksellä työpsykiatrin vastaanotolle, jos siltä tuntuu. Jossain vaiheessa olen miettinyt, millaisessa tilanteessa tätä voi käyttää. Ensi kerralla vastaavassa tilanteessa käyn siis juttelemassa ammattilaisen kanssa.

Ruokavalio- ja liikunta-asiat olivat kuulemma pääosin kunnossa. Verenpaine oli hieman koholla, mutta kotona mittailessa se on ollut viiterajojen sisällä. Se ei siis aiheuttanut sen ihmeempiä jatkotoimenpiteitä, paitsi ohjeen jatkaa mittailua ja ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli se on kohoaa.

Yritin etsiä edellisiä verikokeen tuloksia, mutta äkkiseltään en niitä löytänyt. Kokonaiskolesteroli oli silloin 4,7 ja paastoverensokeri oli ilmeisesti ylärajoilla, koska kävin silloin sokerirasituskokeessa, joka oli kuitenkin ok. Tällä kertaa hoitaja kehui, että verikokeeni tulokset olivat erinomaiset. Verensokeri oli 5,5 (viiterajat 4-6). Kokonaiskolesteroli oli 4,0 (<5,0), josta hyvää 1,5 (>1,0) ja huonoa 2,2 (<3,0). Minulla on isäni kautta sukurasitetta korkeaan kolesteroliin, joten tämänkertaiset parantuneet arvot olivat melkoinen helpotus. Lisäksi tämä antoi uskoa, että vaikka paino ei putoakaan, niin jotain teen kuitenkin oikein. Terveyden takiahan tätä lopun viimeksi tehdään!

Yksityinen lääkäriasema tekee tietysti tulosta tarjoamalla omia palveluitaan mahdollisimman laajasti, mutta silti tuntui hyvältä, että vaihteeksi käytiin läpi yhden ihmisen kanssa kokonaisuus gynekologiasta psykiatriaan. Kuinka kattavan terveydenhuollon teidän työnantajanne tarjoavat?

Pitäkää huolta itsestänne!

2 kommenttia:

 1. Todellakin oot tehnyt aika paljonkin oikein, jos esim. tuo kolesteroli on noinkin paljon tippunut ottaen huomioon sukurasitteen ja sen, että ikää on tullut viisi vuotta lisää!

  Tässä kaikessa dieettihössötyksessä jää mun mielestä tuo terveysaspekti ihan liian vähälle huomiolle. Ihmiselle on esim. huomattavasti parempi yhtälö omata vaikka muutama liikakilo ja olla hyvässä kunnossa kuin vaihtoehtoisesti olla ns. ihannemitoissa ja huonossa kunnossa.

  Itelle ainakin just terveys on tän kaiken se tärkein juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä! Tuo on paras palaute, minkä omista elintavoista saatoin saada. Eli ei se painokaan kerro kaikkea, vaikka toisaalta ei niiden pudottamisesta mitään haittaakaan olisi.

   Poista

Kommentti olis kiva! ;)