lauantai 11. tammikuuta 2014

Elixian ryhmäliikuntauutuus: HeartBeat

Kävin torstaina testaamassa Elixian kevään ryhmäliikuntauutuuden, HeartBeatin. Tämä tunti on Elixian vastaus tällä hetkellä kuumana käyvään HIIT-huumaan. High Intensity Interval Training eli kovatehoinen intervalliharjoittelu perustuu lyhyisiin, täysillä tehtäviin työosuuksiin. Tutkimusten mukaan vartin HIIT-treeni parantaa hapenottokykyä ja polttaa rasvaa yhtä paljon kuin tunnin kevyempi lenkki. Tämä lupaushan iskee kiireiseen nykyihmiseen kuin veitsi voihin. Koska intervallit tehdään oikeasti täysillä, ei näitä treenejä voi suositella ihan vasta-alkajalle.

Itse olen tottunut treenini luokittelemaan niihin käytetyn ajan perusteella: mitä pitempi, sen parempi. Jos aikaa on vain puolen tunnin lenkkiin, on minun vaikea perustella itselleni, miksi lähteä ollenkaan. Tässä olisi siis selvästi petrattavaa: kaikki liikunta, vaikka vain kymmenen minuuttia, on kotiin päin. En siis ole tällaiselle tunnille lähtökohdiltani kaikkein myötämielisin, mutta tykkään tottakai tehokkaasta liikunnasta, joten odotin tuntia innokkaan jännittyneenä.

Puoli tuntia kestävä tunti alkoi yhden kappaleen mittaisella lämmittelyllä. Sen jälkeen mentiin. Tunti oli rakennettu pyramidi-intervallien mukaan: työosuudet olivat ensimmäisessä sarjassa 30 sekuntia, toisessa minuutin ja kolmannessa 75 sekuntia, jonka jälkeen minuutin ja puolen minuutin sarjojen kautta loppuverryttelyyn. Jokaisessa sarjassa oli kolme työosuutta ja niissä tehtiin yhden sarjan sisällä samat liikkeet. Palauttelut tehtiin samalla liikkeellä kuin työtkin, mutta selvästi kevyemmin. Käytettyjä liikkeitä olivat mm. hiihtohypyt, tasajalkahypyt eteenpäin ja paikalla sekä viivajuoksu. Palauttelu ja loppuverryttely tehtiin aktiivisesti, eli liikkeessä pysyen. Kun syke käy lähes maksimissa, täytyy se laskea sieltä rauhassa ja hallitusti, ettei tule huono olo. Ohjaaja varoitti, että pohkeet ja pakarat ovat saaneet eniten rasitusta ja niitä tässä on pari päivää palauteltu.

Työosuudet kuuli musiikista, mistä tykkäsin kovasti. Lyhyemmät sarjat, jotka toistettiin kahteen kertaan pyramidin molemmilla sivuilla, tehtiin samoilla liikkeillä ja samaan musiikkiin molemmilla kerroilla. Jotain tunnin tehosta kertoo se, että sen tarkempaa kuvaa käytetystä musiikista minulla ei ole, vaikka ne käsittääkseni olivat ihan tuttuja kappaleita.

Tykkäsin tunnista kovasti ja menen varmasti uudestaan. Silloin muistan ottaa sykemittarinkin mukaan. Päivän treenin pituuttakin voi kasvattaa: Kalevassa HeartBeatiin on yhdistetty joko puolen tunnin keskivartalotunti Shape tai vartin venyttely. Ja itsehän voisin yhdistää tähän vaikkapa pitemmän venyttelyn illalla kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti olis kiva! ;)