perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kunto testissä - kuntotestissä

Eilen oli kauan kaivattu ja kovasti jännitetty Teskun kuntotesti. Nappasin Aurinkotuulen matkalta mukaan ja suuntasimme kohti Pirkkahallia (anteeksi, Tampereen Messu- ja urheilukeskusta). Jännitti ihan hirveästi! Jos olisin ollut menossa yksin, olisin saattanut vaikka jättää menemättä.

Ennen varsinaista testiä testaaja katsoi läpi terveystietokyselyn, jonka perusteella päätettiin, kuinka monesta kilometrin vedosta kunkin testi koostuu. Meitä testattavia oli mukana viitisentoista ja ilmeisesti kaikille tuli juostavaksi kuusi kertaa. Testattavan kuntotasosta riippuen testi koostuu 4-8 vedosta. Seuraavaksi mitattiin rasvaprosentti pihdeillä ja puettiin sykevyö ja -mittari.

Kuntotestissä juoksin kuusi kertaa 950 metriä nousevalla rasituksella. Ennen lähtöä sekä jokaisen vedon jälkeen otettiin verikoe sormenpäästä. Vetojen välissä käveltiin tai hölkättiin maalipaikalta lähtöön (n. 30 metriä).  Ensimmäisessä setissä syke piti nostaa n. 60% omasta maksimisykkeestä tai jos ei tiennyt maksimiaan, reippaasti kävellen. Koska tiesin, että oma maksimisykkeeni on suhteellisen korkea, ensimmäiseksi sykeväliksi määräytyi 120-135 lyöntiä minuutissa. Reippaalla kävelyllä syke hakeutui tuolle välille ja yritin pitää sen aika tarkkaan 130:ssa. Jokaiseen vetoon nostettiin sykettä 15 pykälää: 130 - 145 - 160 - 175 - 190 ja viimeinen täysiä. Vetojen ajat piti muistaa kelottaa sykemittarin kierrostoiminnolla.

Ensimmäisen setin tosiaan kävelin ja siitä eteenpäin hölkkäsin tai juoksin. Kävellessä sykkeen pitäminen tasaisena oli selvästi vaikeampaa kuin juostessa. Viisi ensimmäistä vetoa tuntuivat jopa helpoilta ja sykkeen pitäminen tasaisena oli yllättävänkin helppoa. Viimeisen kilometrin sai päästellä täysiä ja mieluummin loppua kohti kiihtyvänä. Vauhdin jakaminen viimeiseen settiin ei onnistunut ihan täysin, vaan se meni aika tasaisesti. Sykekin pysyi kaikki kolme kierrosta (300 metriä) 200 ja 205 välissä, eli ihan maksimiin en saanut sitä nostettua. Kyllähän tuo viimeinen kilometri tuntui hengityksessäkin raskaalta, mutta luulen, että ensimmäisenä hyytyivät jalat.

Vaikka talven juoksumäärät ovat olleet kovin vähäiset, eivät jalat tulleet jälkeenpäin kipeiksi, vaikka yleensä kovat vedot tuntuvat jaloissa seuraavana päivänä. Ilmeisesti luisteluhiihtokin pitää juoksulihakset kohtuullisessa kunnossa, vaikka juoksijoille suositellaan perinteisen hiihtoa lajinomaisuuden takia.

Kuntotestin tuloksen pitäisi tipahtaa sähköpostiin ensi viikon alkupuolella, joten kerron siitä sitten lisää. Odotan innolla, mitä siitä selviää! Tällä hetkellä tuntuu, että tämä ei jää viimeiseksi kuntotestiksi.

Ensi talvena suuntaan ainakin kerran halliin juoksemaan. Ei ole ainakaan hinnalla pilattu tuo mahdollisuus: käteisellä 2 euroa ja matkakortilla 1,2. Juoksuradat ovat vapaasti käytettävissä, jos hallissa ei ole mitään tapahtumaa. Ensi talvena voisi vaikka houkutella työkavereita juoksemaan Cooperin testin Pirkkahalliin.

P.S. Lady Puntti arpoo! Käykää osallistumassa ja tutustukaa muutenkin tähän hulvattomaan bloggaajaan. *räjähdysefekti*

2 kommenttia:

Kommentti olis kiva! ;)