lauantai 4. toukokuuta 2013

Viimeinen pitkä

Juoksin tänään viimeisen kunnon pitkiksen ennen Kalevan kierroksen puolimaratonia Valkeakoskella, joka odottaa kahden viikon päässä. Aamulla olin jopa hieman murheissani, kun en ollut jännittämässä omaa HCR:n lähtöäni. Toisaalta tykkäsin lähteä juoksemaan rauhassa kotiovelta. Sehän on yksi juoksuharrastuksen parhaita puolia.

Ensimmäinen tunti lenkistä meni päätä tyhjennellessä. Ajatukset tulivat ja menivät, enkä ottanut yhtään tarkempaan tarkasteluun. Viime aikoina on turhan usein ollut sellainen olo, että päässä pyörii liian monta asiaa yhtä aikaa, joten tuo oli ihan tervetullutta. Juoksu tuntui niin helpolta ja kevyeltä, että ihan hymyilytti. Alkumatkalta ainut asia, jota muista tarkemmin miettineeni, oli puolimaratonin vauhdinjako. Laskeskelin, että 7 min/km tarkoittaisi vähän alle kahden ja puolen tunnin aikaa. Viime vuonna olin siis juossut keskimäärin 6:30 -tahdilla. Kuulostaa hurjan kovalta vauhdilta, kun samaan aikaan juoksee lenkkiä 8:30 -tahdilla. Aloin epäilemään, onko minusta toistamaan viime vuotista juoksua.

Pitkän lenkin aikana (ja tietysti kisoissa) joudun aina jännittämään, miten polvi reagoi juoksuun. Oikeassa jalassa on selkästi vahvempi ylipronaatio kuin vasemmassa, mikä aiheuttaa pitkillä lenkeillä juoksijan polvi-oireita oikeaan jalkaan. Joskus jalka kipeytyy niin, että joudun harkitsemaan, pystynkö juoksemaan loppuun asti. Parempina päivinä polvi ja nilkka alkavat puutua, mutta eivät kipeydy. Täysin oireetta en pysty pitkiä lenkkejä juoksemaan. Tällä kertaa polvi alkoi onneksi ilmoitella itsestään vasta viidentoista kilometrin jälkeen, eikä tuntunut missään vaiheessa kipeältä. Tuohon täytyy kiinnittää enemmän huomiota maratonharjoittelun aikana. Tässä parin viikon aikana ennen puolikasta jalat ja erityisesti reisien ulkosyrjät saavat erityisen paljon putkirullausta, jotta saan kaikki ylimääräiset lihaskireydet sieltä pois.

Muistelin, että olen juossut tuon saman lenkin viime keväänäkin ennen puolikasta. Lenkin jälkeen kävin tarkastamassa, missä vaiheessa lenkin juoksin ja miten se kulki verrattuna tämän kertaiseen. Alla speksit molemmista lenkeistä (Garmin connect on kiva leikkikalu ;). Ero matkassa johtuu siitä, että juoksin alkumatkan hieman eri reittiä.

        6.5.2012         4.5.2013
Matka 20,01 km   20,71 km
Aika         3:01:45       3:02:30
Keskitahti 9:05 min/km 8:49 min/km
Keskisyke   147         149

Tuon perusteella en ole nyt ainakaan merkittävästi huonommassa kunnossa kuin vuosi sitten. Kolme viikkoa eteenpäin tuosta vuoden takaisesta lenkistä juoksin puolimaratonin ennätykseni 2:16:00. Nyt aikaa on enää kaksi viikkoa, mutta epäilyksistä huolimatta uskon, että tänäkin vuonna juoksu voi mennä hyvin. Testaan kuntoa vielä helatorstaina Elixia hölkässä kympillä. Viime vuonna aika oli 59:51. Torstaina nähdään, miten tuollainen alimatka kulkee. Kympillä testaan myös, olisiko DS Trainereista kisakengiksi myös puolikkaalle.

P.S. Ihanan paljon onnistumisia tuli HCR:llä. Kovasti paljon onnea kaikille maaliin päässeille. Olen ylpeä teistä! Erityisen paljon olen kahdehtinut sitä tunnetta, kun tulee ekalta puolikkaalta maaliin, vaikka minä ihmettelen edelleenkin joka kerta, kun mittari näyttää yli kympin lukemia, että voinko minä jaksaa juosta noin paljon. Minulla on nyt kaksi viikkoa nauttia, että puolikas on vielä edessä. Paitsi että kohta alkaa se järjetön jännitys, jolloin mietin, voinko vielä perua osallistumisen. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti olis kiva! ;)