perjantai 9. marraskuuta 2012

Juoksun iloa

Kun masentaa, niin shoppailu auttaa. No, rehellisesti sanottuna en minä niin masentunut ole ollut, mutta kyllä minä niin iloiseksi tulin, kun kävin postista hakemassa uudet juoksukengät. Tutkiskelen silloin tällöin brittiläisiä nettikauppoja, koska välillä siellä törmää niin poskettomiin tarjouksiin, että uudet kengät on pakko kotiuttaa. Tai siis lähinnä yritän katsella noita silloin, jos on ajatus uusien kenkien tarpeesta (ja sellainenhan on aina! ;). Jo viime talvena olin sitä mieltä, että nastalenkkareiden lisäksi olisi hyvä olla toiset kengät syys-/talvikeleille. Vaatimuksina vedenpitävyys, pitävä pohja ja lämpimät varpaat. Kesälenkkareissani on varpaiden päällä vain verkkokangas, mikä on kesällä pelkästään erinomanen ominaisuus. Kylmillä tai kosteillä keleillä varpaat kuitenkin joutuvat kärsimään kylmää. Lähinnä vaatimuksiini vastaavat maastojuoksukengät, joita monissa lähteissä suositeltiin myös talvijuoksuun. Lopulta päädyin ostamaan Start Fitnessiltä Asicsin Gel-Fuji Trainerit. Periaatteessa en ole merkkiuskollinen, mutta helpoiten päädyn itse katsomaan Asicsin kenkiä, koska niistä tiedän oikean koon sovittamatta ja useampia pareja kuluttaneena ne sopivat minulle. "If it works, don't fix it."
Aika hauskanväriset! :)

Eilen illalla kävin ensilenkillä uusilla kengillä. Alku oli hyvä: kesälenkkareissa varpaita alkaa yleensä palella nimenomaan ovesta ulos astuessa. Kelikin oli talvilenkkareiden kokeilemiseen riittävän haastava: asfalttipinnat olivat pääosin liukkaat, jäiset, mutta ei lumiset. Mielestäni tämä on kaikkein turvattomin juoksukeli. Kengät tuntuivat pitävän hyvin. Tosin en tiedä, kuinka liukasta ulkona oikeasti oli. Asfaltin pinnassa oli ohut jääpinta siellä, missä asfaltti oli ollut märkää. Hieman alkuun arastelin kenkien pitävyyttä, minkä vuoksi oikea jalkapöytä ja nilkka kipuilivat. Kun aloin luottaa kenkien pitoon ja sain juoksuaskeleen normaaliksi, jalatkin palautuivat normaalintuntuisiksi.

Kun nyt kuitenkin olen vähän Asicseihin päin kallellani, niin päädyin kokeilemaan uudistunutta My Asics -sivustoa. Minulla oli aikoinaan tunnukset vanhaan palveluun, joka oli ihan ok, mutta ulkoasultaan melko pelkistetty ja sivuston suomenkieli oli melkoisen virheellistä. Sivustolla sai luotua kuitenkin hyviä harjoitusohjelmia omista lähtökohdistaan. Jossain vaiheessa tuon käyttäminen kuitenkin jäi. Tässä parin vuoden sisään muistan saaneeni sähköpostin, että sivusto muuttuu, mutta uuden kokeilu jäi tähän asti. Loin tänään uudet tunnukset tuonne ja kokeilin maratonohjelman luomista. (Juoksuohjelman luominen ei edellytä rekisteröitymistä.) Tuonne sai syöttää tavoitetapahtuman pituuden, ajankohdan ja tavoiteajan sekä nykyisen juoksukunnon esim. puolimaratonin ennätyksen muodossa. Alin kuntotaso on alle 20 minuutin juoksukunto, eli pitäisi toimia kaikille. Ohjelman saa tulostettua itselleen joko paperille tai siirrettyä esim. Googlen kalenteriin. Allekirjoittaneen ei pitäisi ainakaan unohtaa juoksulenkkiä, kun puhelin siitä muistuttaa.
Itse asiassa tuo tuloste, jonka ohjelmasta saa pihalle, on sen verran hieno, että voisin vaikka alkaa personal traineriksi ja tehdä yksilöllisiä juoksuohjelmia tutuille. :D

Nyt minulla on kymmensivuinen maratonohjelma, joka jakautuu kuuteen osaan ja tähtää maratonin juoksemiseen toukokuussa. Joulukuun ensimmäisestä viikosta alkaen minun pitäisi juosta 24 viikon aikana 72 juoksulenkkiä, yhteensä 812 kilometriä huipentuen maratoniin ajassa 5:08:55. Kilometrimäärä kuulostaa paljolta ottaen huomioon, että tänä vuonna 500 kilometriäkin tekee tiukkaa. Toisaalta jos aion selviytyä maratonista, täytyy kilometrejä kertyäkin selvästi enemmän. Vähän keleistä riippuen osan juoksulenkeistä tulen korvaamaan varmaankin hiihdolla, mutta kyllä juoksu pysyy silti ohjelmassa koko talven. Hieman jo kutkuttaa ensi kevät, vaikka talvikaan ei ole vielä kunnolla saapunut! :)
Voin kertoa ohjelmasta tarkemmin, kun alan sitä suorittaa. Jos ymmärsin oikein, niin ohjelman pitäisi päivittyä ainakin suositeltujen vauhtien osalta sen mukaan, kun syötän tehtyjä harjoituksia sinne. Tosin en seuraa niitä kovinkaan tarkasti, vaan juoksen enemmänkin sykkeiden ja omien tuntemusten mukaan. Mielenkiintoista silti kokeilla, miten tämä toimii. Sivustolla on jonkun verran muutakin härpäkettä, joihin niihinkin voin palata, kun ehdin tutustua tarkemmin.

Täytyykö olla insinööri, että innostuu joka kerta tällaisista teknisistä härpäkkeistä vai tykkääkö joku muukin näistä? :)

6 kommenttia:

 1. Mulla on varmaan joku sisäinen insinööri, kun alkoi tuo ohjelma kiinnostaa. Taidanpa kokeilla itsellenikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä ja kerro, millaisen ohjelman sait. :)

   Hah... jokaisessa meissä asuu pieni insinööri! :D

   Poista
 2. Ooo, kuulostaapa tuo My Asics hyvältä. Vois käydä kokeilemassa... tai jatkaa porin juoksukoululla ja sen jälkeen tuolla ;) No voihan aina kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ainahan voi varautua hyvissä ajoin Porin juoksukoulun loppumiseen. ;) Yllättävän realistisen ohjelman koin ainakin itse saavani, vaikka yleensä valmiit ohjelmat tarjoavat liian kovaa vauhtia lenkeille. Tosin on siellä näköjään niitä nopeita lenkkejäkin tarjolla. :P

   Poista
 3. 24 viikon aikana 824 kilometriä on kyllä aika paljon. Itse olen juossut ton verran vuoden aikana ja ekan maratonin loppuaika meni tonne tavoiteajan tienoille.

  Mun mielestä McMillanin juoksuaikalaskuri on aika hauska: http://www.mcmillanrunning.com/calculator . Siihen voi laittaa vaikka oman ajan 100 metrillä ja saa todennäköisen ajan maratonille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Itseni piti oikein laskea, että voiko se pitää paikkaansa, mutta kolmen lenkin viikkotahdilla se tarkoittaa keskimäärin 11,5 kilometrin lenkkejä. Kuten sanoin, en tule tuohon pääsemään, mutta hyvä tavoite olisi kuitenkin yrittää pysyä suurin piirtein tuon ohjelman tahdissa, niin voisin luottavaisin mielin lähteä ekalle maratonille.

   Olen jossain törmännyt McMillanin vauhteihin taulukoituna, mutta tuo laskurihan on hauska. Itse olen viimeksi juossut keväällä 100 metriä tasan 20 sekuntiin Cooperin testin jälkeen. Tuntui pahalta! ;)

   Poista

Kommentti olis kiva! ;)