tiistai 8. tammikuuta 2013

Jos liikut, älä pysähdy!

Totesin eilen töissä, että ei pitäisi liikkua ollenkaan, tai sitten ei pitäisi pysähtyä ollenkaan. Tämä tuli mieleen, kun nousin toimistotuolilta juoksun kankeuttamilla jaloilla. Jos pysyisin jatkuvasti pienessä liikkeessä, lihakset eivät kangistuisi samalla tavalla ja liikkuminen ei olisi niin tuskaista. Mutta tuo samahan pätee isommassa mittakaavassa: mitä pitempi liikuntatauko tulee, sen vaikeampi liikkumaan lähteminen on ja sitä kipeämmäksi sen jälkeen tulee. Silti tauko ei ole mikään syy lopettaa liikkumista kokonaan, vaan keho tottuu äkkiä, eikä toisen kerran jälkeen lihaksisto laita enää yhtään niin paljoa vastaan. Lausunnostani huolimatta pidän tänään taukoa, eli lepopäivän, enkä silti aio lopettaa liikkumi8sta. Jos jalat eilen olivat vain vähän kankeat juoksun jäljiltä, niin nyt ne ovat ihan rehellisesti jumissa. Se, jos mikä on merkki, että lepo on tarpeen. Seuraavan juoksulenkin tai saliharjoituksen jälkeen olen vähemmän jumissa.

Eilisen PT-tapaamisen jälkeen mieleeni nousi yksi hyvä sanonta, jonka olen useammastakin blogista lukenut: Pain/sweat is weakness leaving the body. Tietyssä määrin tykkään laittaa itseni koville, mutta kuitenkin omalla mukavuusalueellani ja minulle tutuissa lajeissa. Toisaalta mieli tekisi kokeilla omia rajoja, mutta toisaalta pelkään, mitä siellä on, jossa en ole koskaan käynyt. Reunalla alkaakin pelottaa, enkä uskalla hypätä sen yli. Ilman pientä tuskaa ei tule kehitystä. Minulle olisi hyväksi vetää joskus itseni niin piippuun kuin mahdollista ja huomata, että vielä sen jälkeenkin jaksan. Tehdä joskus joku treeni niin kovaa, että on pakko keskeyttää - ja huomata, että ensi kerralla se sama raja onkin siirtynyt edemmäs. Lopulta niitä rajoja ei kai ole ollenkaan - paitsi oman päämme sisällä. Tästä maratonkammossanikin on kyse.

P.S. Toiveeni on kuultu: ulkona sataa lunta. Loppuviikosta hiihtämään hyväkuntoisille laduille!

5 kommenttia:

 1. Tänään oli hiihtokoulussa huippuhyvät ladut kun saatiin päästellä uudella lumella :) viikonloppuna meinaan minäkin mennä uudemman kerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niin, piti siitä maratonistakin kommentoida. Nyt on Tukholma täynnä, niin eikun katteleen sit muita, eikä tarvi enää sitä miettiä. EHkä jopa vähän harmittaa :) Noh, ehkä suomestakin löytyy joku kiva, esim. helsinki city maraton :)

   Poista
  2. Tekniikkaharjoituksia onkin hyvä päästä tekemään hyväkuntoisilla laduilla. Missäpäin yleensä muuten käyt hiihtämässä?

   Kalevatravelin (http://www.kalevatravel.fi/matkapaketit/urheilumatkat/tukholman-maratonristeily-315-262013) kautta ilmoittautuminen pitäisi vielä toistaiseksi onnistua, ainakin jos on nopea. Tosin Suomestakin löytyy hyviä vaihtoehtoja ja ainahan voi lähteä vaikkapa ulkomaisille syksymaratoneille. ;)

   Poista
  3. Oon hiihdelly tänä talvena hallila-hervanta akselilla, mutta eilisen kurssin jälkeen taas huomasin kuinka hyvät ladut kaupissa on :)

   Joo, ehkä maraton siirtyy vähän syksymmälle, kun onhan tässä nyt jo yhtä sun toista suunnitteilla ;)

   Poista
  4. Samoilla laduilla itsekin tulee hiihdettyä ja lisäksi Kaukajärvellä, jotka ovat lähilatuni. Kaupissa on hyvät ladut, mutta monesti siellä on myös paljon hiihtäjiä. Jos tekee mieli hiihtää pidempi lenkki, niin silloin suuntaan Kauppiin.

   Tässähän on vielä koko vuosi aikaa suunnitella. :)

   Poista

Kommentti olis kiva! ;)