tiistai 26. helmikuuta 2013

Pirkan hiihtoon valmistautuminen

Pirkan hiihto hiihdetään vuosittain maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna, eli tänä vuonna ensi sunnuntaina. Se taas tarkoittaa, että nyt eletään niitä päiviä, joina suoritusta ei enää pelasteta, mutta pilata voidaan helpostikin. Kaikki kehittävät harjoitukset on jo tehty ja nyt vain viimeistellään olotila kuntoon 45 kilometrin rypistystä varten.

Liikunnan puolesta mennään tällä viikolla aika rauhassa, mutta täysin lepoon ei tarvitse jäädä. Lihaksien täytyy olla levänneet, mutta virkeät. Maanantaina teimme PT:n kanssa ensin lihaksia venyttävän ja avaavan "lihaskuntotreenin": foam rolleria sekä venyttäviä ja avaavia liikkeitä. Sen jälkeen teimme juoksumatolla vetotreenin. Vedot pidettiin lyhyinä (30 sekuntia - minuutti), mutta loppua kohden nopeutuvina. Viimeiset mentiin jo tosi kovaa. Näillä samoilla jatketaan loppuviikkokin: kehonhuoltoa vaikka joka päivä, torstaina tyky-pilateskurssi ja perjantaina tai lauantaina viimeinen, lyhyehkö hiihtolenkki, joka sisältää 3-4 lyhyttä vetoa. Näillä lihasten hermotus hoidetaan kuntoon.Ruokavalio pysyy pääosin normaalina, mutta hiilihydraattien määrään kiinnitän erityishuomiota. Välttämättä en syö niitä yhtään normaalia enempää, mutta nyt hiilarin määrä on normaalipäivien ylärajalla. Lounaaksi tai päivälliseksi syön useamman kerran tulevien päivien aikana pastaa ja perjantai- tai lauantai-iltana saan vähän herkutella. Lisäksi perjantaina ja lauantaina juon vähän normaalia enemmän, jotta nestetasapaino on varmasti kunnossa.

Viimeinen tärkeä tekijä valmistautumisessa on lepo. Unta pitää saada riittävästi ja työ- tai muutakaan stressiä en suostu ottamaan. Perjantaina yritän lähteä töistä jo hyvissä ajoin, että ehdin katsomaan miesten MM-viestiä kotiin.

Viikonlopun sääennusteet näyttävät aika mielenkiintoisilta. Arkipäivinä lämpötila nousee pitkälti plussan puolelle, mutta viikonlopulle luvataan kireähköjä pakkasia. Tosin enemmin minä pakkasessa hiihdän, varsinkin jos ei sada lunta.

Pitkittynyt flunssa pilasi tärkeimmät harjoitusviikot aika totaalisesti, mutta sitä ei auta kauheasti surra enää tässä vaiheessa. Kipeänä ajattelin, että surisin tässä vaiheessa enemmänkin. Nyt olen kuitenkin aika rauhallinen: Tapahtunut, mikä tapahtunut. Sunnuntaina menen vain tekemään parhaan mahdollisen suorituksen, mihin tässä kunnossa pystyn. Pahin moka, minkä tällä harjoituspohjalla voin tehdä, on lähteä alussa liian kovaa. Pitää malttaa lähteä rauhassa ja kiristää sitten lopussa, jos varaa on. Kaikesta huolimatta odotan sunnuntaita aika innoissani!

4 kommenttia:

 1. Niillä omilla epärealistisilla odotuksillahan sitä voi tosiaan kaiken pilata ja eihän se murehtiminen mitään auta asialle, jolle ei mitään voinut.
  Nauti valmistautumispäivistä ja hiihdosta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Naatiskelemaan tosiaan sunnuntaina lähden. :)

   Poista
 2. Täällä valmistaudutaan hiihtoon lepäämällä, kun flunssan oloa tuntuu hiukan, ja sen olisi oltava poissa mahdollisimman pian. Alkuviikosta onkin vielä jalat jumissa, joten niille tekee ihan hyvää lepo ja venyttely. Tsemppiä hiihtoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepääminen on aina hyvä idea, varsinkin sairauden jäljiltä. Tsemppiä myöskin sinulle!

   Poista

Kommentti olis kiva! ;)