keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Tuhkakeskiviikko

Laskiaisen jälkeinen tuhkakeskiviikko aloittaa kristillisessä perinteessä pääsiäiseen asti kestävän paastonajan. Kuulun kirkkoon, mutta ulkoisesti näytän perinteiseltä tapakristityltä. Kristinuskolla on merkittävä osa elämässäni, mutta en koe tarvitsevani kirkko siihen. Äh... ei tämän tekstin pitänyt käsitellä minun maailmankatsomustani, vaan paastoa. Paastossani ei ole mitään uskonnollista pohjaa (paitsi ajankohta). Kun muut viettää tipatonta tammikuuta, niin minä pidättäydyn vuosittain jostain asiasta ennen pääsiäistä. Minulla ei ole ollut mitään perinteistä paastoamisen aihetta, vaan joku vuosi olen ollut karkkilakossa ja toisena vuonna jotain muuta. Monesti paastottava on tullut hetken mielijohteesta edellisenä päivänä.

Tänä aamuna törmäsin jonkun uutisen kohdalla Ekopaastoon. Se on Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja Ympäristökeskuksen kampanja, joka haastaa ihmisiä miettimään omia kulutusvalintoja ja niiden kohtuullistamista. Nykyisten tapojen mukaan nettisivuille voi tietenkin ilmoittautua ekopaastoajaksi ja katsoa, ketkä julkkikset ovat mukana. Lisäksi löytyy aiheeseen liittyviä vinkkejä, linkkejä ja faktoja.

Minä ilmoittauduin mukaan ja merkitsin omaksi ensisijaiseksi paastovalinnakseni vedenkulutuksen vähentämisen. Ei siksi, etteikö siellä olisi tärkeämpiäkin asioita, mutta tuossa kohtaa tunnen itselläni olevan eniten paranettavaa. Vaikka tiedän, että meidän hanoista tulee aina juotavan kylmää vettä, lasken sitä ensin sormelleni. Suihkussa lasken vettä suuremmalla paineella kuin tarvitsee. Ärsyttäviä tapoja, joille ei ole mitään järkevää syytä.

Lisäksi pääsiäiseen asti ostan vain aivan välttämättömät. Ostolakko on aina ajankohtainen, mutta olen hyvä perustelemaan itselleni, kuinka tarvitsen vielä sen kolmannenkin juoksutakin. Laskiaispullien (2) jälkeen ajattelin myös vähentää herkuttelua. Yleensä karkkipäivä ei ole ollut minulle oikein toimiva systeemi, mutta näin rajoitetun ajan voisin kokeilla yhtä herkkupäivää viikossa. Jatkan edelleenkin sähköpihiyttä, lajittelua ja kierrätystä. En pidä itseäni erityisen ekoihmisenä, mutta pääosin elän luontoa säästäen. Varsinkin kun se lähes poikkeuksetta tarkoittaa myös taloudellista elämäntapaa.

Mistä te lukijat paastoatte?

P.S. Ilmoittauduin eilen HCM:lle. Pohdin osallistumista pitkään ja hartaasti. Luin juoksijoiden kokemuksia ja elin niissä mukana. Lopulta huomasin, että jos en ilmoittaudu nyt, tulee se harmittamaan ihan järjettömästi. Pähkäilin muitakin maratonvaihtoehtoja, myös ulkomaisia. Koko ajan vahvistui kuitenkin ajatus, että minulle on tärkeä asia juosta ensimmäinen maratonini nimenomaan Olympiastadionin ympäristössä. Tulevina vuosina ehdin sitten Tukholmaan ja Berliiniin. (Huomaatteko, että mietin jo osallistumista seuraavalle maratonille?!!!) Olen ihan hirveän innoissani ja kamalan peloissani. Mielikuvissani näen itseni juoksemassa sisään Stadionin portista. Toisaalta en jaksa uskoa, että jaksaisin juosta niin pitkää matkaa. ;)

8 kommenttia:

 1. Wuhuuu, onnea HCM-päätöksestä!! Jännää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todellakin on jännää. Toisaalta nyt on jollain tavalla rauhallisempi olo, kun ilmoittautuminen on tehty. Enää pitää vaan suoriutua itse suorituksesta. ;)

   Poista
 2. Paasto kuulostaa mielenkiintoiselta. Pitäisiköhän itsekin miettiä jotain...
  Onnea HCM päätöksestä! Wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on mukava keksiä jotain kevään piristykseksi. :)

   Kiitos! Jännittää kyllä aika tavalla.

   Poista
 3. Jeee HCM:lle! :)

  Minä taidan keskittyä vähentämään sähkönkulutustani. Huomaan nimittäin todella usein jättäväni valot päälle ja pidän jopa jääkaapin ovea auki sen aikaa, kun "ihan vain äkkiä teen voileivän".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee ja apua! ;)

   Se vaatii vähän opettelua, mutta muuttuu aika pian automaatioksi. (Kuten toivottavasti minun vedensäästämisenikin.) Eilen, kun menin kotiin, ruokapöydän päällä olevasta kattolampusta paloi hehkulamppu. Vaihdoin sitten tilalle energiansäästölampun. Hyvin ajoitettu! :)

   Poista
 4. Mie ajattelin tänä vuonna osallistua ensimmäisen kerran Suureen paastoon, mutta huonon valmistumisen takia siirränkin sitä vuodella.

  Tänä vuonna taidan tyytyä paastoamaan (edelleen) karkista ja suklaasta, vähintään pääsiäiseen saakka.

  Tsemppiä vedenkulutus-paastoon! ;) Ja ihan huikeeta osallistumisesi HCM:lle, jännään täällä kaukana kunhan sen aika on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kannattaa käyttää kaikki energia paranemiseen. Karkki- ja suklaapaastohan ovat jo tosi hyvin.

   Kiitos, vaikeinta on muistaa muuttaa omia tapojaan, mutta pikkuhiljaa.

   Minä jännitän ainakin nyt, kun tapahtuma on ajallisesti vielä kaukana. Ehkä lähempänäkin vielä jännittää. :D

   Poista

Kommentti olis kiva! ;)