torstai 29. joulukuuta 2011

Alennusmyyntien satoa & juoksuhaaste

Kävin eilen alennusmyynneissä. En ole erityisen hyvä "shoppailija". En siis nauti kaupoissa kiertelemisestä. Ostan tarpeeseen. Poikkeuksen muodostavat urheiluliikkeet, joissa poikkean mielelläni, vaikka ei mitään akuuttia tarvetta olisikaan. Aika usein kuitenkin tulen ulos ilman ostoksia. Tällä kertaa minulla oli selkeät sävelet, mitä etsin: sukset, siistit kävelykengät ja sisäliikuntakengät. Mikään pakko minun ei ole ostaa. Jos en löydä mieleisiä, odotan seuraavaan kertaan. Mutta löysinhän minä ihanaiset uudet sukset. Nyt vain odottelemaan lumien tuloa. Nyt voin hiihtää vanhoilla suksillani vähän huonompikuntoisilla laduilla, kun ne eivät ole ainokaiseni. Iskä nimittää niitä kivikkosuksiksi :)Nahkaiset kävelykengätkin löysin. Sisäliikuntakengät saavat odottaa. Heräteostoksena ostin uuden paistinpannun. Tuosta on ollut puhetta jo noin vuoden verran, joten ei sekään hukkaostos ole.

Quantina muistutti Varala maratonin ilmoittautumisesta. Minullekin tuli aiemmin joulukuussa mainossähköpostia tapahtumasta. Hieman outoa oli, että sama sähköposti tuli minulle kolmeen kertaan. Viestien lopussa oli (mielenrauhani kannalta) onneksi selitys tälle. Ensimmäinen viesti oli lähetetty vuonna 2011 tapahtumaan osallistuneille, toinen vuosina 2009 ja 2010 osallistuneille ja kolmas vuosina 2009-2011 osallistuneille. Ei välttämättä järkevä selitys, mutta selitys kuitenkin :)

Itse juoksin ensimmäisen puolikkaani Varalassa vuonna 2009, jolloin reitti kulki vielä yhtenä lenkkinä muun muassa Pyynikin harjulla ylös ja alas. Varsinkin jyrkkien alamäkien juokseminen kipeytti toisen polveni niin, että mielessä kävi, olisiko järkevämpi keskeyttää suurempien vahinkojen välttämiseksi. Juoksin (?) kuitenkin sisulla loppuun asti. Viimeinen kilometri oli pelkkää alamäkeä. Menoni oli varmastikin melko tuskaisen näköistä, kun ihanat katsojat kannustivat, että loppu on alamäkeä. Mieli olisi kyllä tehnyt sanoa, että ylämäen juokseminen sattuisi polveeni huomattavasti paljon vähemmän. Selvisin kuitenkin maaliin ja maalissa minut istutettiin ensiavun toimesta heti tuolille ja sain kylmää polviini. Ai sitä autuutta! Polvi tokeni seuraavan viikon aikana ennalleen eikä kammoa juoksemiseen jäänyt. Seuraavana keväänä juoksin HCR:n ja keväällä 2011 puolikkaan Varkaudessa Navitas maratonilla. Viime syksynä palasin uudistuneelle, tasaiselle Varala maratonille. Siellä tapasin Quantinan ja sovimme, että ensi vuonna tapaamme samassa paikassa uudestaan. Tuloskehitykseni puolimaratonilla:

09/2009: ~3.15
05/2010: 2:40:49
05/2011: 2:38:47
09/2011: 2:37:56

Olen siis joka kerta parantanut tulostani, mutta tänä vuonna olisi lopultakin aika saada loppuaika alle kahden ja puolen tunnin, jota olen ensimmäisen kerran jälkeen joka kerta tavoitellut. Edes vähän suunnitelmallisuutta juoksuharjoitteluun, niin uskon sen olevan aivan mahdollista. Voin kertoa, että aika huonollakin valmistautumisella voi nimittäin juosta puolimaratonin läpi ;)

Tämän pitkän johdannon lopuksi ilmoitan, että minä otin Quantinan haasteen vastaan ja ilmoittauduin Varalaan juoksemaan puolikkaan 2.9.2012. Toivottavasti joku muukin innostuu tulemaan mukaan. Oma juoksuhaasteeni innoittamana ajattelin myös haastaa lukijani vuoden aikana aiheeseen sopivasti. Ainakin Cooperin testi olisi edessä. Kiinnostaako?

Ilmoittautumisen aiheuttaman innostuksen ajattelin hyödyntää juoksemalla kyläilemään mummolaan. Toivottavasti täksi päiväksi luvattu myrsky ei tule päälle täydellä teholla lenkin aikana.

7 kommenttia:

 1. Minä yritän kanssa juosta matkan alle kahden ja puolen tunnin. Saa nähdä onnistuuko, mutta voidaan matkan aikana vaikka kirittää toisiamme, jos se tossu siitä liikkuisi vähän livakammin. :)

  VastaaPoista
 2. En yhtään epäile, etteikö se onnistuisi, mutta kannustusta ja kiritystä ei voi koskaan saada liikaa :)

  VastaaPoista
 3. Onnea uuden karheille suksillesi :) TOivottavasti talvisäät ovat suosiolliset ja kilometrejä kertyy mukavasti.

  Kääk! Alkaa teidän intoilu tarttua minuunkin, huh huh :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos. Olen viime aikoina seurannut aika tiheään säätiedotuksia, josko sitä lunta jo olisi tiedossa ;)

  Ihanaa, että kerrankin saan tartutettua muihin jotain näinkin positiivista :)))

  VastaaPoista
 5. Hienot sukset, onko perinteistä vai luistelumallia?

  Mulla on perinteiset ollut jo kauan, mutta nyt oon haikaillu luistelusuksia, tosin tää lumettomuus vähän jarruttaa sitä haikailua :)
  Ehkäpä sieltä kohta lunta tulee, hope so!
  Mäkin nimittäin haluan jo hiihtämään!

  Juokseminen on oikeesti huippuhommaa, pystyy yhdistämään kuntoilun ja oman ajan. Saa koko lenkin ajan mietiskellä omia juttuja ja monesti joku mieltä painanut asia saattaa lenkillä saada ratkaisun :)

  Tsemppiä paljon treenailuun, käyn tällä tasasti sua kyttäilemässä :D

  VastaaPoista
 6. Luistelusukset ovat. Olen jo useamman vuoden harkinnut perinteisenkin suksien hankkimista, mutta toistaiseksi on vielä jäänyt. Alunperin perustelin luisteluhiihdon valintaa sillä, että voitelu on helpompaa, mutta siihenkään ei enää oikein voi vedota :)

  Urheilukaupan myyjä kehui, että olen juuri oikeaan aikaan ostamassa suksia, kun sitten kun lumet tulee, niin kaikki ovat ostamassa suksia :) Ja lumihan tulee pian! ;)

  Näin on, pää tuulettuu ihanasti juoksulenkillä ja lisäksi sitä voi harrastaa missä vaan.

  Tervetuloa uudestaankin! Tämä onkin onneksi sallittua ja toivottavaakin kyttäilyä ;)

  VastaaPoista
 7. No oot kyllä ollu oikeaan aikaan ostamassa suksia, porukallahan lähtee heti sokka irti kolien, lappareiden ja kaikkein talviurheiluvälineiden kanssa kun lunta sataa :)
  Sais sitä lunta tulla kyllä, oon toiveikas et jos ei ennen matkaa tuu ni sitten matkan aikana viimeistään :) Et pääsis rinteeseenkin edes kerran tänä vuonna.

  Käytiin sen ukkelin kanssa juoksemassa reilu 6,5 km lenkki. Ei menny kilpajuoksuks :)

  VastaaPoista

Kommentti olis kiva! ;)