torstai 18. lokakuuta 2012

Kysymyksiä & vastauksia

Pyysin synttäriarvonnassani kysymyksiä, joten olisi varmaan kohteliasta vastatakin niihin. Eli täältä pesee:

Brego: Minä toivon postausta siitä, miten liikunta ollut mukana lapsuudessasi. Innostuitko liikkumaan vasta aikuisena, vai olitko liikunnallinen heti pienestä pitäen?

Hmm... erittäin mielenkiintoinen kysymys. Tulen liikunnallisesta perheestä. Varsinkin isäni on urheillut lapsuudestaan saakka. Olen kotoisin maalta, joten olemme veljeni ja serkkujeni kanssa harrastaneet kaikenlaista ulkona. Pidin koulun liikuntatunneista, välitunneilla pelasimme jalkapalloa ja koulun jälkeen kävin mahdollisuuksien mukaan kaikissa liikuntakerhoissa, mitä pienellä paikkakunnalla järjestettiin. Toisaalta olen aina rakastanut kirjoja ja olen mukavuudenhaluinen, joten monesti sohvannurkka vetosi enemmän kuin hiihtolenkki. Vanhempani eivät myöskään pakottaneet, jos en tahtonut. Olen itse saanut löytää tieni liikkujana ja se on varmasti osasyynä, että en ole koskaan kadottanut liikunnan iloa. Toisaalta vasta viimeiset viisi vuotta olen liikkunut säännöllisesti 4-5 kertaa viikossa. Olen aina käynyt tunnollisesti sovituilla tunneilla: jumpat, viikottainen sulkapallovuoro tai sählytreenit. Toisaalta jos ne ovat jääneet jostain syystä väliin, en ole pyrkinyt korvaamaan niitä millään. Eli siis pidän itseäni liikunnallisena jo lapsesta saakka. En voi sanoa, että olen löytänyt liikunnan aikuisiällä, mutta tarve liikkua säännöllisesti on tullut vasta viime aikoina.

Hepa: Ilmeisesti harrastat pääasiassa kestävyyslajeja, juoksu, suunnistus jne. Millainen suhde sinulla on joukkueurheiluun tai lajeihin missä suoritus onkin hyvin lyhytkestoinen?

Olen harrastanut joukkuelajeja elämäni aikana aika paljonkin. Kuten edellisessä vastauksessa kerroin, ala-asteella pelasimme kaikki välitunnit jalkapalloa. Sählyä olen pelannut erinäisissä porukoissa läpi yläasteen, lukion ja opiskeluajan. Samoin lentopalloa, ihan höntsäilymielessä. Opiskelun loppumisen ja työelämään siirtymisen aikaan sosiaalinen verkostoni muuttui, enkä ole löytänyt sopivaa porukkaa joukkuepelehin. Jos sellainen löytyisi, niin kävisin mielelläni kerran viikossa pelaamassa esimerkiksi sählyä.

Minun on vaikea kuvitella itseäni mihinkään kovin lyhytkestoisen lajin pariin. Mittaan liikuntamääriäni tunteina, joten jo pelkästään niiden kerääminen kannustaa  pidempien suoritusten pariin. Lisäksi olen luontaisesti hidas, mutta kestävä. Toisaalta jos joku sopiva, riittävän tehokas laji löytyy, pidän sitäkin ihan mahdollisena.

Aurinkotuuli: Oletko ollut tai haluaisitko osallistua juoksukouluun? Mitä odotat tulevalta talvelta liikunta mielessä?

Osallistuin kerran Elixian järjestämään juoksukouluun. Se kesti kymmenen tapaamiskertaa. Tykkäsin kovasti, varsinkin tekniikkaharjoitteista ja -kommenteista. Jos sopiva tilaisuus tulisi, lähtisin varmasti uudestaan. (Itse asiassa pidän silmät ja korvat koko ajan auki juoksukoulujen varalta.)

Oi, odotan hiihtämistä. Ostin viime keväänä perinteisen sukset, jollaisia en ole omistanut ainakaan kymmeneen vuoteen. Pirkan puolikkaan 45 kilometriä odottavat ainakin kilpailurintamalla. Finlandia-hiihtoa tai mahdollisesti jotain muuta helmikuulle sijoittuvaa kilpailua vielä mietin.

Tintti: Olikohan sun edellisessä postauksessa juttua siitä, ettet oikein välitä lajeista, joissa et ole automaattisesti hyvä.. Tästä tuli mieleen kysyä, että mikä on ollut sulle kautta aikojen sellainen inhokkilaji, mitä et ole halunnut harrastaa ja voisitko joskus vielä kuvitella harrastavasi sitä?

Koripallo! En oikein edes tiedä, mistä se johtuu. (No, ehkä siitä, että en ole siinä hyvä. ;) Ehkä minulla on jonkinlainen asennevamma, koska koris ei kuulu edes penkkiurheiluna suosikkeihini. Kyllä minä ajankuluna voin heitellä koreja tai pelata pienpeliä, mutta en sen enempää.

100 kilon keijukainen: Mikä/mitkä syyt saavat sinut pitämään juuri juoksemisesta? Oletko koskaan ajatellut, että jokin muu laji voisi olla yhtä hyvä sinulle?

Helppous ja tehokkuus! Sitä voi harrastaa missä tahansa ja välineet on suhteellisen halpoja. Periaatteessa joku muu lajikin voisi olla ykkönen minulle, mutta nuo kaksi syytä on aika vaikea lyödä.

Miinus Kymmenen: Kysyisin mitä sinulle uutta liikuntalajia haluaisit kokeilla?

Vaikka mitä... En ole koskaan sanonut ei uudelle lajikokeilulle, vaikka etukäteen olisin ajatellut, että tämä ei välttämättä ole minun juttuni. Viimeksi olen varmaankin haaveillut crossfitin kokeilemisesta. Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa katsoessa olen myös unelmoinut, että oppisin tanssimaan. Tanssissa kiehtoo se, että samaan aikaan, kun se on fyysisesti erittäin vaativaa, täytyisi liike saada näyttämään kevyeltä ja helpolta.

Martsu: Onko repsahdus (makean tms. muun "ylimääräisen syöminen)maailmanloppu vai ei?

Riippuu vähän päivästä. Yleensä ei. Olen oppinut, että yksi huono ruokailu tai edes päivä ei kaada mitään. Kokonaisuus ratkaisee. Huonona päivänä repsahdus tuntuu maailmanlopulta, mutta äkkiä ajatukset tervehtyvät ja totean, että ensi kerralla parempi tuuri.

Kaneli: Kysymykseni on yksinkertainen: Jos et olisi insinööri, mikä haluaisit/voisit kuvitella olevasi?

Lukion jälkeen minulla oli opiskelupaikka sekä teknilliselle alalle että yliopistoon matematiikkaa opiskelemaan. Eli voisin ihan hyvin olla matikan ope. Heh! :)

Jos tällä hetkellä pitäisi opiskella jotain, se voisi liittyä liikuntaan, ehkä liikunnanohjaaja tai fysioterapeutti. Itse asiassa taisin tuota fyssaria pyöritellä puheissakin lukioaikoina. Pienestä valituksesta huolimatta olen kuitenkin tyytyväinen nykyisiin hommiini, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä. 

Lady Puntin ja Martsun postausehdotuksiin palaan myöhemmin, koska ne edellyttävät valokuvausta.

Lopuksi vielä suuret kiitokset kaikille! Kysymyksenne olivat tosi mielenkiintoisia ja osa pakotti minut ihan oikeasti miettimään. ;)

4 kommenttia:

 1. Heh, hymyilytti tuo koripallovastaus :). Oon junnuna kokeillut lajia jos toistakin, jopa jääkiekkoa.. Mutta koripallo ei ole kiinnostanut koskaan.. Pätkääkään.. :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää, etten ole ainut! Jääpallosta, -kiekosta ja ringetestäkin olen pitänyt, vaikka niissäkään en ole hyvä. (Kuvittele Bambi liukkaalla jäällä.) Joten ei tuo pelkästään siitä johdu, että olisin koripallossa huono.

   Poista
 2. Minullakin on osallistumistavoitteena Pirkan kierroksen Pirkan hiihdon 45km.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Toivottavasti lumi tulee hyvissä ajoin, että päästään harjoittelemaan. :)

   Poista

Kommentti olis kiva! ;)