lauantai 14. tammikuuta 2012

Hiihtolenkillä

Nyt kun lumentulo on Tampereella ainakin hetkeksi lakannut, oli pakko päästä hiihtämään. Ladut oli ajettu ja jonkun verran hiihtäjiäkin oli niitä tampannut, eli ladut olivat hyvässä kunnossa. Uusi, pehmeä pakkaslumi ei koskaan luista samalla lailla kuin vanha ja tiivis. Kun hiihtoharjoittelu lisäksi on tänä talvena toistaiseksi jäänyt aika vähiin, oli hiihtolenkki tällä kertaa sanalla sanoen raskas. Heti alkuun oli jonkun verran jyrkähköä nousua, joten mistään rauhallisesta alkuverryttelystä ei voi puhua.


Yllä esitetty sykekäyrä tältä hiihtolenkiltä. Äkkiä siis syke ylös ja siellä sitten pysyttiin. Keskisyke oli 181 ja maksimi 194. Yllättävää oli, että tiistain lenkillä maksimisyke oli korkeampi ja keskisyke sama, vaikka tällä kertaa hiihtäminen tuntui huomattavasti raskaammalta. Tiistaina luisto oli ihan mieletön. Hiihdän siis luisteluhiihtoa.

Lämpötila oli -8°C ja tuuli noin 6 m/s. Nyt sain kokeilla alkutalven Lapin reissulta tuomaani tuliaista: Rukan Windstopper -alusasu. Kyseessä on siis alusasu, jonka etuosa on tuultapitävä. Alle laitoin normaalin alusasun ja ainakin niin tuo toimi oikein hyvin. Windstopperista huolimatta vaatteet hengittivät hyvin. Erityisesti polvipituiset housut tulevat olemaan kovassa käytössä myös vähätuulisessa kelissä. Koska reisissä ja takapuolessa on paljon rasvaa, joka varastoi, mutta ei tuota lämpöä, ne jäähtyvät pakkasessa, eikä niitä saa enää lämpenemään. Harvoin jalkojen paleleminen ulkona haittaa, mutta joskus vaatteet jäätyvät varsinkin takapuolen kohdalta. Hieman outo tunne. Nuo polvipituiset housut lisäävät kerroksia juuri sinne minne pitääkin.

Varustevinkki: Jos kärsit talviliikunnassa palelevista sormista, niin kokeilepa alushanskoiksi silkki- tai muita teknisiä alussormikkaita. Periaatte on sama kuin aluskerrastonkin kanssa, eli siirtävät kosteuden pois iholta, jolloin ei palele niin herkästi.

8 kommenttia:

 1. Löytyisikö neuvoa paleleville rinnoille? Minulla on kesäkuumallakin extratopatut rintsikat päällä. Ainoat mitä voi ajatellakaan. Urheilusellaisissa en voi liikkua, paleltaa heti. Talvella kyllä riittää lenkillä ja hiihtäessä extratoppaus ja urheilukerrasto ja tuulenpitävä takki. Salilla pukuhuoneessa ihmiset katsoo hiukan kieroon, kun tarkistan toppauksia kohalleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa melko palelevalta. Rinnat ja pakarat on siitä hankalia ulokkeita, että eristävää ilmaa ei jää vaatekerrosten välille niin kuten muualla. Periaatteessa jotkut ilmatäytteiset rintsikat voisivat toimia :D Mutta ehkä tavalliset topatut rintsikat ovat käytännöllisin vaihtoehto. Rinnoissahan on vielä vähemmän lämmittävää lihaskudosta rasvan määrää kohden kuin jaloissa.

   Poista
  2. Päivän naurut ilmatäytteisille ritsikoille ;D

   Kietase Sari ylimääränen kaulahuivi rinnoille, kiinnitä esim. hakaneulalla. Vinkki saatu tuoreelta äitiltä, heijän ku täytyy tuota rintavarustusta suojata kylmältä ettei 'maito jäävy'.

   Poista
 2. Vau, tunnin hiihtolenkki! Kuulostaa toimivalta tuo kerrospukeutuminen hiihtolenkillä. Pitäisi itsekin innostua jossain vaiheessa urheiluvaatteista... :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviurheilussa kerrospukeutuminen on must! Tosin itse aina vähän epäröin, mitä millekin kelille laittaa päälle. Siksi kirjaan niitä tänne itselleni muistiin :)

   Mun pitäisi hillitä noiden urheiluvaatteiden kanssa. En ymmärrä, miten joku voi olla niin innoissaan urheilukerraston ostamisesta kuin minä ;) Saati sitten kaikki muut...

   Poista
 3. Millä lailla sä voitelet suksia? Ajattelin itse hakea omat sukseni kotikotoa ja hiihtää ainakin kerran tai kaksi tälle talvelle, mutta suksien voitelu on mulle ihan hepreaa. Onkohan niistä pitoteipeistä tai pikaluistogeeleistä mihinkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän olen siitä onnellisessa asemassa, että iskä voitelee mun sukset. Olen itse ihan käsi suksien voitelussa noin käytännön tasolla :) Kotikotiin on kyllä 200 km matka, mutta sen verran tiheään siellä kuitenkin käyn, että sukset tulee hoidettua sitä kautta. Iskä on antanut jonkun pikaluistovoiteen, jota voin kuulemma tarvittaessa heittää pohjaan (hiihdän luistellen, eli en tarvitse pitoa), mutta en ole tainnut kertaakaan käyttää.

   Käsittääkseni pitoteipit ovat tosi hyviä. Helppo laittaa pohjaan ja kestävät satoja kilometrejä (jos ei ole kesää välissä ;). Pikaluistotkin kai ajavat asiansa, mutta kestävät huonosti, eli tulevat pidemmän päälle kalliiksi. Jos tuntuu, että tahdot enemmän hiihtää, niin voithan viedä sukset voideltavaksi johonkin urheiluliikkeeseen. Veikkaisin, että muutaman kympin kustantaa koko hoito.

   Poista
 4. Kotikotona asuessa minä nakitin isoveljen aina touhuun, mielestäni se oli niin pitkäveteistä ja tylsää. :D Taidanpa siis ostaa pitoteippiä, todennäköisesti perinteinen on enemmän se minun tyylini. Urheiluliikettäkin voisi harkita, jos ne eivät olisi niin armottoman kaukana.

  VastaaPoista

Kommentti olis kiva! ;)